עיצוב מטבח

מטבח מעוצב בהתאמה אישית

 

סגנון החיים המודרני, הפך את המטבח ללב ליבו  של הבית. רוב הפעילות מתרחשת במטבח: מפגש בין בני הבית, הכנת שעורי הבית, שיחות נפש בין חברים וכמובן, בישול. מעצם היותו מרכז הבית, ישנה חשיבות גדולה לתכנון נכון, נוח ופונקציונאלי של הריהוט במטבח.

בעת בניית או שיפוץ הבית, המטבח הוא ההוצאה המשמעותית ביותר, מכיוון שהוא מורכב מפרמטרים רבים, כולל ארונות, משטחים, מכשירי חשמל, חיפויים, כיורים וברזים.

 

איך מתחילים?

ראשית,אין להתייחס למטבח כיחידה עצמאית אלא כחלק ממכלול החלל של הבית. האם המטבח נמצא בכניסה לבית? האם הוא פתוח לסלון? לפינת האוכל? בבואכם לפגישת ייעוץ לעיצוב המטבח רצוי להגיע עם תוכנית כוללת של הבית.

 

 

חשוב לתכנן מטבח בהתאמה אישית

רוב החברות מייצרות יחידות במידות סטנדרטיות. במקרה זה, כל שינוי במידות (בכדי להתאים למידות הספציפיות של החלל בביתכם) עשוי לייקר את עלות המטבח.

 

 

הגדרת צרכים

מטבח נוח הוא מטבח שתוכנן עבור בני הבית, בהתחשב בסגנון החיים, מספר הנפשות המתגוררות בבית, מצב משפחתי וגיל. תכנון מטבח לזוג צעיר עם ילדים קטנים שונה מתכנון מטבח לבני 30-40עם ילדים מתבגרים, או למבוגרים שילדיהם פרחו מהקן. לא תמיד כדאי לתכנן מטבח הדומה למטבח יפה שראיתם אצל חברים שלכם — האם יש לכם אותם צרכים? האם שטח המטבח זהה לשלכם? חשוב גם להגדיר מיהם המשתמשים במטבח. האם הגבר מבשל? האישה? שניהם יחד?אנו נתקלים יותר ויותר בבתים בהם הגברים מבשלים, או ששני בני הזוג מבשלים יחד – במקרים אלו יש לדאוג למשטחי עבודה גדולים ולמרחב תנועה רב.

 

 

מקרר

תשומת לב מיוחדת צריכה להינתן למקרר, מפני שהוא תופס מקום רב במיוחד. אם בשל שיקולי תקציב בכוונתכם להחליף מקרר בעתיד, חשוב לציין זאת, כך שבתכנון יילקח בחשבון הגודל הנחוץ למקרר העתידי. בנוסף, יש להכין ראש נקודת מים למתקן קוביות קרח או מים קרים.

 

 

משטחי עבודה

משטחי העבודה העיקריים נמצאים מימין ומשמאל לכיור, ובין הכיור לכריים. לכן יש להקפיד על מרווח  מינימאלי של 100 ס"מ. בין הכיור לבין הכיריים. אם אתם נוהגים לארח הרבה, חשוב לתכנן איזור נוסף להנחת כלי הגשה. למשל, שילוב של אי או דלפק אכילה במטבח.

 

 

תנור משולב (Build In) וכיריים

לאחר שנים בהם נכללו ברוב המטבחים תנורים משולבים, בשנים האחרונות גוברת המגמה לשלב תנור עומד עצמאי- ברוחב 90 ס"מ, 100 ס"מ או 120 ס"מ. היתרונות של תנור כזה הוא מספר הכירות לבישול: ניתן לכלול 5-6 להבות, וכן לשלב פלטת חימום או גריל. בנוסף, תנור כזה כולל תנור אפיה כפול בעל שני תאים נפרדים שניתן להפעיל אותם במקביל. מחיר התנורים הללו נע בין 8,000-30,000 ₪. אם החלטתם לבחור בתנור כזה יש לכלול בתכנון נקודות חשמל וגז, וכן נקודה לקולט אדים.

 

 

מזווה/ארונות עליונים?

עיצובים עדכניים נוטים לכלול מינימום של ארונות עליונים. עיצוב כזה דורש תכנון מדוקדק של אחסון.לקראת תכנון המטבח יש להכין "רשימת מלאי" של הכלים שיש לאחסן במטבח (סירים, צלחות, כוסות, ספלים, כלי אחסון, כלי הגשה, כלי אירוח, מפות וכו'). בנוסף יש לתכנן מקום אחסון לירקות (כגון בצל ותפוחי אדמה) ולמזון יבש (שימורים, פסטות, ממתקים, וכו'). ארון מזווה נשלף מספק בדרך כלל מענה מצוין לרוב צרכי האחסון.

 

 

"אי"

"אי" הוא יחידת ריהוט עצמאית, המשלבת ארונות אחסון ומשטח עבודה/אכילה. האי אשר הפך בשנים האחרונות לפופולארי במטבחים רבים. לא בכל מטבח אפשר לשלב "אי", הדבר תלוי בגודל ובמבנה חלל המטבח. לעיתים, בדירות קטנות אפשר להוריד קיר המפריד בין המטבח לסלון, ובכך ליצור חלל גדול יותר, בו אפשר לשלב "אי". שינוי כזה במבנה יכול לשנות במידה ניכרת את מראה החלל וליצור אשליה ויזואלית של גודל. שינוי כזה עשוי "לשדרג" את מראה הדירה כולה.

 

חשוב לתכנן את גודל האי  בתשומת לב: אי גדול עלול לגרום לצפיפות ולפגוע בנוחות השימוש. חשוב לתכנן נכון את אזורי האחסון, מבלי להפריע לשימושים נוספים (בישול, אכילה).  בעת תכנון כיריים באי, חשוב להקפיד לא למקם אותן בקצה המשטח. מיקום כזה עלול להוות סכנה בטיחותית. במידה ומתאפשר מומלץ לשלב כיור קטן (נוסף) באי, אשר ישמש ככיור שירות לכיריים.

 

את משטח האי אפשר לעשות משיש או מעץ, בהתאם לצרכי העיצוב, כך שיתאים לשאר חלקי המטבח.

                 

מטבח "ירוק"

מטבח "ירוק" הוא מטבח חסכוני בחשמל, הכולל מערכת מים חסכונית, אשר מונעת בזבוז מים ומאפשרת מחזור, וצמצום ככל האפשר של כמות הפסולת הבלתי מתכלה.

 

דוגמאות לצעדים שיהפכו את המטבח שלכם ל"ירוק":

 

  • רכישת ברזים הכוללים אפשרות לשליטה אוטומטית על זרם המים.
  • טוחן אשפה OUT – הפסולת הנטחנת למערכת הביוב גורמת לזיהום המים.
  • הקפדה על מיון האשפה, כולל הפרדה בין סוללות ומיכלי פלסטיק ואשפה מתכלה. לחברת בלורן יש, למשל, מערכת פחים מודולריים המשתלבים בארון המטבח לצורך הפרדת אשפה.
  • שימוש במכשירי חשמל חסכוניים אשר אינם מחוברים לטרנספורמטורים, מאחר ואלה צורכים חשמל גם כשלא נעשה שימוש במכשיר.
  • התקנת מערכת לטיהור מים, וויתור על קניית מים מינרליים.
  • הפחתת השימוש בחומרי ניקוי, ומעבר לשימוש בחומרים טבעיים כמו חומץ וסודה לשתיה.
  • התקנת נורות חסכוניות – החלפת נורות הליבון בנורות CFL ("פלורוסנט"). נורות אלו צורכות כ 30% חשמל מנורה רגילה ומשך ה"חיים" שלהם ארוך פי 10. ניתן למצוא נורות CFL בגוונים לבן וצהוב ובעוצמות שונות.